A mai technológia sokat segít a szemészeknek a glaukóma felismerése és kezelése során.

Biomikroszkópos szemvizsgálat

1. A biomikroszkóp segítségével a szemész megvizsgálhatja a szem elülső szegmensének szerkezetét (elülső szemcsarnok, szivárványhártya és szemcsarnok szög), valamint a látóideg morfológiai állapotát a szem hátsó részén. Ha a vizsgálat után az orvos glaukómára gyanakszik, akkor a pácienst további diagnosztikai vizsgálatokra küldi. 

OCT szemvizsgálat2. Az optikai koherencia tomográfiás vizsgálat egy 4 mikrométer precizitású berendezéssel zajlik, amely olyan hasznos paramétereket ad a szemésznek, amelyek alapján dönteni tud, szükséges-e glaukómakezelést alkalmazni. A felvétel készítése érintésmentes módszerrel történik, nagyon gyorsan, sugárzásmentesen és természetesen teljesen fájdalommentesen.

 

 

Szemvizsgálat a Pentacam HR készüléken3. A Pentacam HR eszközzel készített felvételek segítségével a szemészorvos hasznos információkat kap a szaruhártya vastagságáról, az elülső szemcsarnok mélységéről és térfogatáról, a szemcsarnok szög nagyságáról.  Ezek az információk nagyon hasznosak a szemnyomás pontosabb meghatározásához, valamint a zárt zugú zöldhályog felméréséhez és figyelemmel kíséréséhez.

 

 A látótér számítógépes meghatározása4. A számítógépes látótér meghatározás nagyon fontos adat a zöldhályog korai felismerésénél. A kivizsgálásban a páciens aktívan részt vesz az egészségügyi személyzet felügyelete mellett. Az automatikus periméter betekintést nyújt a a látótér funkcionális állapotába, amely összefüggésben van a látóideget alkotó idegrostok szerkezeti sérüléseivel.

 

 

Ultrahangos diagnosztika5. Azoknál a pácienseknél, akiknek a biomikroszkópos vizsgálat segítségével nem lehet megállapítani a látóideg állapotát, ultrahangos szemvizsgálattal kapunk durvább képet a galukómáról, valamint fontos adatokat a szürkehályog vagy szaruhártya műtét tervezéséhez.

 

 

Biomikroszkóp Yag lézerrel

6. Az ábrán biomikroszkóp látható Yag lézerrel. A zárt zugú glaukómánál, mely egyben a veszélyesebb formája is a zöld hályognak és általában nagyon magas szemnyomással jár (több, mint 50 Hgmm), ambuláns beavatkozás szükséges ezzel a lézerrel. A beavatkozás fájdalommentes, rövid ideig tart, szemcseppes érzéstelenítésben történik és az intervenció után a beteg azonnal hazamehet.