Ako imate dioptriju koja Vam smeta, ne volite da nosite naočare, dosta Vam je komplikacija sa kontaktnim sočivima itd. verovatno ste i Vi jedna od osoba koja priželjkuje da uradi lasersko uklanjanje dioptrije. Ali, s druge strane, i Vi osećate strah koji Vas sprečava da realizujete svoju želju. 

Lasersko skidanje dioptrije

Kao i svaka druga operacija, i lasersko uklanjanje dioptrije sa sobom nosi određeni stepen rizika. Ipak, ova intervencija je jedna od najčešće izvođenih u svetu, sa procentom uspešnosti i bezbednosti od preko 95% (od 100 operisanih pacijenata, kod 95 pacijenata se potpuno i trajno uklanja dioptrija). Laserskom uklanjanju dioptrije se podvrgnulo preko 45 miliona ljudi širom sveta i taj broj je u stalnom porastu. 

1. Od laserskih zraka nije moguće oslepeti 

Jedna od najčešćih zabluda je da lasersko uklanjanje dioptrije može dovesti do slepila. Istraživanja Američke Uprave za hranu i lekove (FDA) pokazuju da u svetu nije registrovan niti jedan ovakav slučaj. S druge strane, bilo kakve komplikacije posle operacije su veoma retke (u svega 1% slučajeva) i pravovremenim lečenjem ih je moguće sanirati. Najopasnija komplikacija je infekcija oka, koja se javlja u jednom od 5.000 izvršenih zahvata (0,02%) i takođe se može izlečiti. 

2. Lasersko uklanjanje dioptrije je potpuno bezbolno

Lasersko skidanje dioptrijePre početka operacije, pacijentu se nekoliko puta ukapaju anestezirajuće kapi, koje omogućavaju potpunu bezbolnost intervencije. Ukoliko je pacijent uplašen i napet, pre operacije će dobiti sedativ koji će ga dodatno opustiti. Tokom operacije, pacijent je budan i u stalnom kontaktu sa lekarom. Prema rečima pacijenata, jedino što se oseti u oku je voda kojom se vrši ispiranje, blagi pritisak četkice kod PRK tehnike ili mikrokeratoma kod LASIK tehnike. 

 

3. Ako pomerite oči tokom zahvata, nećete ugroziti operaciju

Laseri nove generacije predstavljaju izuzetno preciznu i sofisticiranu opremu, konstruisanu tako da se mogućnost bilo kakve greške svodi na minimum. Visok stepen bezbednosti omogućava tzv. eye tracker – uređaj za praćenje pokreta oka brzinom od 400 pokreta u sekundi. Zahvaljujući ovom uređaju, laser će raditi samo kada je rožnjača centrirana, što znači da čak i bez saradnje pacijenta, nije moguće napraviti grešku. Takođe, oko pacijenta je tokom operacije nežno otvoreno posebnim držačem, tako da je treptanje onemogućeno. 

4. Efekat operacije je praktično odmah vidljiv

Lasersko skidanje dioptrijeLasersko uklanjanje dioptrije oba oka traje svega 10-ak minuta, pri čemu je za korekciju jedne dioptrije potrebno samo 2,5 sekunde. Efekat dobrog vida je odmah vidljiv, u šta pacijenti mogu da se uvere pogledom u sat na zidu operacione sale. U zavisnosti od tehnike kojom je rađena operacija, stabilizacija vida se postiže u roku od 5 do 14 dana. 

 

5. Povrat celokupne dioptrije je vrlo redak

Najčešći strah pacijenata je povrat dioptrije. Istraživanja su pokazala da kod korekcije kratkovidosti, procenat povrata dioptrije je do 5%, a kod korekcije dalekovidosti i/ili visokog astigmatizma (preko 3.0D) do 10%. Čak i ukoliko se zaostala dioptrija vrati, ona ne prelazi 15% početne dioptrije pre operacije. Ukoliko zaostala dioptrija predstavlja smetnju pacijentu, moguće je izvršiti retretman i ukloniti je i to najranije tri meseca nakon operacije. 

Izvor: http://www.eyecare2020.com/blog/2016/01/afraid-of-lasik-5-reasons-you-shouldnt-be/