Jedan od ključnih faktora za postizanje najboljih sportskih rezultata, svakako je dobar vid. Osobe koje nose dioptrijske naočare, dobro znaju koliki diskomfor one predstavljaju pri obavljaju sportskih aktivnosti. Pored toga što su neudobne i nepraktične, naočare nisu otporne na udarce i stakla mogu da se rasprsnu i izazovu ozbiljne povrede oka.

Sport i lasersko skidanje dioptrije

Jedna od opcija koja, na prvi pogled, deluje kao odlično rešenje jeste nošenje kontaktnih sočiva. Ipak, ono što je manje poznato su brojne komplikacije koje se mogu javiti kao neminovnost dugogodišnjeg nošenja, alergijskih reakcija ili lošeg podnošenja materijala od koga je sočivo napravljeno, nepridržavanja režima nošenja i održavanja, ali i fizičkih oštećenja sočiva.

Imajući u vidu navedeno, sve više sportista opredeljuje se za lasersko skidanje dioptrije, kao trajno i sigurno rešenje koje im omogućava dobar vid bez nošenja naočara i kontaktnih sočiva i jasan fokus.

Sport i lasersko skidanje dioptrijeZabluda je da aktivni sportisti nisu pogodni kandidati za ovaj zahvat, a u prilog tome govori činjenica da su se laserskom skidanju diotprije podvrgnuli mnogobrojni svetski poznati sportisti, među kojima su i Tiger Woods (golfer), LeBron James (košarkaš) i Greg Maddux (bacač u bejzbolu). Ipak, postoje neke smernice kojih se aktivni sportisti (profesionalni ili rekreativni) moraju pridržavati.

  • Vrsta sporta opredeljuje metodu operacije

Kod pacijenata sa manjom dioptrijom koji se bave nekontaktnim sportovima (npr. atletika), mogu se primeniti obe tehnike (Lasik i PRK). Ako je pak reč o grubljim sportovima poput rukometa, fudbala, hokeja, rvanja, boksa itd. najčešće se radi PRK metoda zbog boljeg očuvanja integriteta rožnjače, uz manje izraženu suvoću oka.

  • Važnost pridržavanja vremena predviđenog za oporavak

Iako je efekat laserskog skidanja dioptrije vidljiv gotovo odmah po završetku zahvata,  neophodno je da prođe određen period nakon operacije kako bi se unutrašnjost oka u potpunosti regenerisala. Ono što je tipično za sportiste je da su često veoma nestrpljivi da se što pre vrate na teren i „testiraju“ svoj nov vid. Međutim, i za njih je od naročite važnosti da u potpunosti ispoštuju vreme predviđeno za oporavak (sportske aktivnosti se ne savetuju u prve tri nedelje). Ukoliko tokom igre, treninga, takmičenja itd. dođe do udarca u oko, pre nego što se rožnjača u potpunosti oporavi, postoji opasnost od ozbiljnih oštećenja. Takođe, ukoliko u oko dospeju znoj ili prljavština, mogu nastati oštećenja rožnjače i opasne infekcije sa trajnim posledicama po vid.

  • Zabluda je da lasersko skidanje dioptrije nije za sportiste

Profesionalno bavljenje sportom je česta indikacija za lasersko skidanje dioptrije. Ova operacija je mnogim sportistima omogućila da se oslobode svojih naočara i postignu vrhunske rezultate. 

Sport i lasersko skidanje dioptrije